H&M:n designer-mallistot ovat aina vuoden kiinnostavimpia yhteistyökokoelmia ja niin myös tällä kertaa, kun puikkoihin astuu vuonna 2005 perustettu brittimerkki Erdem. Tämän vuoden vieraileva suunnittelija on varmasti Balmainia tai Isabel Marantia tuntemattomampi nimi suurelle yleisölle, mutta muotipiireissä brändi on hyvin arvostettu: Erdem on voittanut lukuisia alan palkintoja ja sen julkkisfaneihin kuuluvat muun muassa Sarah Jessica Parker, Kate Bosworth, Alexa Chung ja herttuatar Catherine. ERDEM x H&M -malliston juuri julkaistu lookbook ilmentää hyvin brändille omaleimaista romanttista ja koristeellista tyyliä – täysin uutta taas on miesten mallisto, jota Erdemiltä ei olla ennen nähty. Pääsin esittämään muutaman kysymyksen Erdemin perustajalle Erdem Moralıoğlulle, sekä H&M:n luovalle neuvonantajalle Ann-Sofie Johanssonille:

Erdem Moralıoğlu

Kuinka yhteistyö sai alkunsa?

H&M ehdotti minulle yhteistyötä ja olin siitä hyvin yllättynyt ja innoissani. Koko prosessi oli hyvin yksinkertainen. On mahtavaa, että pääsen tarjoamaan sitä mitä teen näin laajalle yleisölle H&M:n avulla.

Mikä yhteistyössä oli haastavinta tai palkitsevinta?

Usein haastavimmat asiat ovat lopulta myös kaikkein palkitsevimpia ja tämä haaste oli sellainen, johon tartuin innolla. Esittelin H&M:lle monia pieniä kangastehtaita, joita olen itse käyttänyt pitkään ja käytimme niitä myös tässä mallistossa. On upeaa pystyä työskentelemään perinteisten, vanhojen kangasvalmistajien kanssa. Se tuo mallistolle luonnetta ja historiaa.

Rakastan suunnitella vaatteita, joita voi käyttää viiden tai kymmenen vuoden päästä ja niillä on edelleen yhtä paljon merkitystä, kuin nyt.

Mitä opit?

Että on mahdollista tarjota jotain pysyvää tänä aikana, jona kaikki on hyvin ohimenevää. Rakastan suunnitella vaatteita, joita voi käyttää viiden tai kymmenen vuoden päästä ja niillä on edelleen yhtä paljon merkitystä, kuin nyt. Haluan levittää ERDEM X H&M -malliston avulla tätä ajattelutapaa ihmisille ympäri maailman.

Mikä on ollut suosikkisi H&M:n yhteistyömallistoista?

Suosikkini on varmastikin Comme des Garçonsin mallisto. Se oli huolellisesti tehty ja elegantti, mutta samalla hyvin käytettävä mallisto. Siitä välittyi demokratian ja avoimuuden tunne. On upeaa seurata heidän jalanjälkiaan.

Ann-Sofie Johansson

Kuinka valitsette yhteistyösuunnittelijan?

Pyrimme kokeilemaan jotain erilaista jokaisen yhteistyön kanssa ja yritämme aina yllättää asiakkaamme. Tarkastelemme muotikenttää siitä näkökulmasta, kenen suunnittelijan kanssa olisi kiinnostavaa tehdä yhteistyötä.

Mikä tekee tästä mallistosta uniikin?

Erdemin ydin on se, mikä tekee mallistosta erilaisen ja uniikin. Hänen mallistonsa ovat samanaikaisesti kauniita, romanttisia, taianomaisia, naisellisia ja voimakkaita. Brändi perustana on rakkaus käsityöhön, upeisiin kankaisiin ja herkkään naiselliseen suunnitteluun. On helppoa huomata, että tämä mallisto on täysin erilainen verrattuna rohkeaan Balmainiin tai katu-uskottavaan Kenzoon.

Brändi perustana on rakkaus käsityöhön, upeisiin kankaisiin ja herkkään naiselliseen suunnitteluun. On helppoa huomata, että tämä mallisto on täysin erilainen verrattuna rohkeaan Balmainiin tai katu-uskottavaan Kenzoon.

Miten kuvailisit malliston luonnetta?

Mallisto henkii Erdemille omaleimaista tyyliä, joka koostuu upeista kankaista, kauniista kirjailuista ja kukkayksityiskohdista. Meillä oli alusta saakka idea monipuolisesta mallistosta, jota olisi helppo yhdistellä juhlavasti tai arkisesti tilaisuudesta riippuen. On ollut mahtavaa työskennellä hänen kanssaan.

Mitkä malliston tuotteet myydän ensimmäisenä loppuun?

Sitä on vaikeaa arvioida, mutta luulen että jacquard-kankainen puku, tweed-vaatteet, pitkä leopardikuosinen tekoturkki ja koristeellinen nahkalaukku ovat halutuimpien joukossa. Uskon, että naiset kokeilevat myös miesten malliston tuotteita, kuten silkkipyjamaa, joka on yksi omista lemppareistani.

 

ERDEM x H&M saapuu valikoituihin myymälöihin ja nettikauppaan 2.11.

SaveSave

SaveSaveSaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published.