asukriisi-tyylivinkit-pukeutumisopas-eroon-asukriiseistä-vaatekaapin-siivoaminen

Jatketaas hieman viime sunnuntaisesta aiheesta, eli siitä kuinka päästä eroon asukriiseistä tai ainakin vähentää niiden esiintymistiheyttä. Jos postausdueton edellinen osa meni ohi, kannattaa käydä lukaisemassa se ensin tästä. Jutussa kiteytetään aluksi oma tyyli ja järkevöitetään sitten shoppailutaktiikkaa.

Nyt, kuten jo otsikkokin paljastaa, pitäisi vielä laittaa vaatekaappi järjestykseen. Näin se käy:

ONGELMA: Ahdas vaatekaappi, jonka valikoimasta aktiivisessa käytössä on vain murto-osa. Ylimmältä hyllyltä saattaa löytyä mitä tahansa ja samalla henkarilla roikkuu päällekkäin vähintään neljä vaatetta.

TAVOITE: Selkeä vaatekaappi, jossa vaatteet ovat ilmavasti ja inspiroivasti esillä. Mitä jos vaatekaappi näyttäisi ihanalta putiikilta, josta asujen valkkaaminen on helppoa?

Mene sitten vaatekaapille ja raivaa sen viereen tilaa viidelle vaatepinolle:

PINO 1.

Tähän pinoon tulevat kaikki tyylin ytimeen kuuluvat vaatteet ja astusteet. Lempifarkut, jumitusneuleet, luottonilkkurit… Toisin sanoen ne vaatteet, joita käytät kaikkein eniten ja jotka ovat eniten sinua.

Ykköspinon vaatteet pääsevät vaatekaapin parhaille paikoille. Henkaroi (ja silitä) niin paljon kuin tankotila antaa periksi. Yritä kuitenkin pitää rekki mahdollisimman ilmavana → vain yksi vaate per henkari!

Nätit ja yhteneväiset vaateripustimet auttavat tekemään vaatekaapista astetta putiikkimaisemman ja houkuttelevamman. Esimerkiksi Clas Ohlsonilta saa simppeleitä mustia ja valkoisia puuhenkareita hyvään hintaan.

gucci1890
Gucci ”Dionysus” 1 890 e
PINO 2.

Tähän kasataan kaikki sekalainen, mutta säilytettävä. Fiineimmät juhlamekot, kotihupparit, sporttivaatteet…

Ole kuitenkin kriittinen: Kakkospinoon pääsevät vai ne vaatteet, jotka ovat täysin ehjiä, sopivan kokoisia, joille keksit ainakin kolme käyttötarkoitusta ja joita olet käyttänyt viimeisen vuoden aikana. “Tätä voi ehkä käyttää mökillä” ei ole pätevä peruste.

Kakkospinon vaatteet pääsevät niille komeron toiseksi parhaille paikoille. Jos kaappisi on syvä ja hämärä, voi olla ihan hyvä idea hankkia säilytyskoreja joita on näppärä liikutella ja pitää siistinä.

balenciaga1795
Balenciaga 1 795 e.
PINO 3.

Kolmospinoon lajitellaan kaikki sesonkiin sopimaton, eli näin syyskuussa kasaan joutavat esimerkiksi rantavaatteet ja sandaalit. Pakkaa vaatteet hyvin ja vie varastoon huilimaan. Toukokuussa kesävaatteet tuntuvat lähes uusilta, kun ne eivät ole olleet näkökentässä puoleen vuoteen.

Acne Studios 360 e.

 

PINO 4.

Tähän kasaan pääsevät ne vaatteet ja asusteet, jotka kaipaavat pientä fiksausta. Eli kaikki ne kamppeet jotka odottavat pesulakäyntiä, korkolappujen vaihdatusta, napin ompelua tai lahkeiden lyhennystä. Aseta itsellesi tiukka aikaraja, jotta fiksaukset tulevat myös ihan oikeasti tehtyä.

PINO 5.

Näistä täytyy luopua. Virheostokset, väärän kokoiset vaatteet, pesussa värjäytyneet paidat, parittomat sukat… Vie hyväkuntoiset tuotteet vaatekeräykseen tai varaa kirppispöytä mahdollisimman nopeasti.

Tämän siivousrumban jäljiltä vaatekaapin pitäisi tuntua paljon freesimmältä, väljemmältä ja helppokäyttöisemmältä. Vähemmän, mutta oikeita asioita = vähemmän asukriisejä, kiteyttää aikalailla sen ajatuksen, mihin tällä hetkellä pyrin.

Toivottavasti teillekin heräsi pieni kipinä laittaa vaatekaappi kuntoon.

2 thoughts on Eroon asukriiseistä: Vaatekaapin suursiivous ”

  1. Loistava postaus! Heti sain inspiksen käydä kaappeja läpi. Pakko vielä kommentoida tuota varastoon viemistä. Vaatteet kannattaa pakata kunnolliseen, tiiviiseen muovilaatikkoon. Ainakin Helsingissä vanhemmissa taloissa asustelee sellaisia viheliäisiä kavereita kuin turiskuoriaiset. Viihtyvät erinomaisesti varastoissa ja syövät vaatteita, etenkin laadukkaita materiaaleja. Kaverilla oli niitä ihan asunnossaan ja sen taistelun nähtyni olen ollut erityisen varovainen vaatteiden säilytyksen kanssa.

    1. Kiitos, kiva jos sait inspistä jutusta! Turkiskuoriais-pointti on kyllä niin totta. Inhottavia otuksia. Pahimmassa tapauksessa vaatelaatikoita voisi ehkä jemmata sängyn alle? Vaikka sitä ratkaisua yleensä vihaankin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.