asukriisi-tyylivinkit-pukeutumisopas-eroon-asukriiseistä-vaatekaapin-siivoaminen-johannap
Kuulostaako tutulta: Kaappi täynnä vaatteita, muttei mitään päällepantavaa?

Sattumanvarainen shoppailu, täpötäysi vaatekaappi ja puutteellinen perusvaatearsenaali ovat usein syypäitä tähän monelle tuttuun ongelmaan.

Olin pari vuotta sitten todellinen asukriiseilijä, kunnes päätin tietoisesti tehdä asialle jotain. Vaatekaappiahdistukseni oli oikeastaan seuraus tästä kierteestä: Työpaikka vaatekaupassa → paljon heräteostoksia → vaikeuksia luopua mistään → superahdas vaatekaappi → asukriisi → lisää heräteostoksia, joilla paikata sen hetkinen pukeutumisongelma → sama rumba alusta.

Toisin sanoen täysin järjetöntä toimintaa, johon useat silti syyllistyvät. Sekopääkierteen tunnistaminen (ja tunnustaminen) on ehkä se oleellisin pointti kohti asukriisittömämpää elämää, mutta shoppailun järkeistäminen ja oman tyylin selkeyttäminen eivät aina ole ihan helppoja projekteja. Tässä omat hyväksi havaitut vinkkini:

joseph635
Joseph 635 e.
TYYLIANALYYSI

Mihin suuntaan tyylisi on kehittymässä tai mihin suuntaan haluaisit viedä sitä? Kokoa Pinterest-taulu, nappaa screen shotteja Instagramin lempparipukeutujista tai tee perinteinen paperikollaasi.

Analysoi lopputulosta: Mitkä vaatekappaleet toistuvat kuvissa? Mitkä niistä omistat jo? Minkälaisia asioita tarvitset, jotta voisit pukeutua inspiskollaasin mukaisesti?

mansurgavriel510
Mansur Gavriel 510 e.
OSTOSLISTA

Mitä vaatetta huomaat kaipaavasti usein? Puuttuko vaatekaapistasi kokonaan johonkin tiettyyn, usein toistuvaan tilanteeseen sopiva asu? Tai tuskailetko esimerkiksi aina ennen juhlia kenkäongelman kanssa? Omassa vaatekaapissani olisi tilaa esimerkiksi korkeille peruskorkkareille ja semijuhlaville puseroille, jotka eivät kuitenkaan olisi totaalisen tylsiä ja tärkeileviä.

Sesongin trendijuttuja tulee yleensä hankittua hetken mielijohteesta, mutta usein ne tarpeellisimmat asiat ovat kuitenkin aika klassisia juttuja: Täydelliset boyfriend-farkut, valkoinen silkkipusero, musta teepaita…  Eli tavallaan se vaatekaapin runko.

Listaa ne vaatteet ja asusteet, jotka vaatekaapissasi mielestäsi pitäisi olla ja tee ostoslista sen pohjalta.

gucci495
Gucci 495 e.
BUDJETTI 

Kaikkeen pieneen kivaan kuluu helposti sama summa, kuin että ostaisi kerralla sen yhden täydellisen. Tee kuukausibudjetti ja tilaa nettikaupasta vain, jos palauttaminen on helppoa (→ ilmaista). Pidä palauttamiskynnys matalana.

ganni300e
Ganni 300 e.
SHOPPAILU

Älä ikinä shoppaile a) kiireessä b) nälkäisenä. Ennen kassalle kiiruhtamista mieti vähintään kolme käyttötarkoitusta ostokselle. Saatatko löytää seuraavasta kaupasta vielä paremman? Ole kriittinen ja pysy ostoslistassa. Jos heräteostokset ovat todellinen ongelma, pysy yksinkertaisesti poissa kaupoista.

Koska tästä aiheesta löytyisi vaikka kuinka paljon sanottavaa, ajattelin jakaa jutun kahteen osaan. Ensi viikolla siis tulossa toinen osa, jossa siivotaan, selkeytetään ja inspiroidutaan uudelleen omasta vaatekaapista.

6 thoughts on Eroon asukriiseistä: Järkevämpi shoppailustrategia ”

  1. Aivan mahtavat ohjeet! olen jo ottanut kuvia ylös ja niistä yritän katsoa kun on asu kriisi mitä voisi päälle laittaa. nyt voin viedä sen vielä pidemmälle ja tosiaan karsia ylimääräistä pois.esim. ne mitkä ei sovi minkään kanssa yhteen

Leave a Reply

Your email address will not be published.