STYLE

Eroon asukriiseistä: Järkevämpi shoppailustrategia

asukriisi-tyylivinkit-pukeutumisopas-eroon-asukriiseistä-vaatekaapin-siivoaminen-johannap
Kuulostaako tutulta: Kaappi täynnä vaatteita, muttei mitään päällepantavaa?

Sattumanvarainen shoppailu, täpötäysi vaatekaappi ja puutteellinen perusvaatearsenaali ovat usein syypäitä tähän monelle tuttuun ongelmaan.

Olin pari vuotta sitten todellinen asukriiseilijä, kunnes päätin tietoisesti tehdä asialle jotain. Vaatekaappiahdistukseni oli oikeastaan seuraus tästä kierteestä: Työpaikka vaatekaupassa → paljon heräteostoksia → vaikeuksia luopua mistään → superahdas vaatekaappi → asukriisi → lisää heräteostoksia, joilla paikata sen hetkinen pukeutumisongelma → sama rumba alusta.

Toisin sanoen täysin järjetöntä toimintaa, johon useat silti syyllistyvät. Sekopääkierteen tunnistaminen (ja tunnustaminen) on ehkä se oleellisin pointti kohti asukriisittömämpää elämää, mutta shoppailun järkeistäminen ja oman tyylin selkeyttäminen eivät aina ole ihan helppoja projekteja. Tässä omat hyväksi havaitut vinkkini:

joseph635

Joseph 635 e.

TYYLIANALYYSI

Mihin suuntaan tyylisi on kehittymässä tai mihin suuntaan haluaisit viedä sitä? Kokoa Pinterest-taulu, nappaa screen shotteja Instagramin lempparipukeutujista tai tee perinteinen paperikollaasi.

Analysoi lopputulosta: Mitkä vaatekappaleet toistuvat kuvissa? Mitkä niistä omistat jo? Minkälaisia asioita tarvitset, jotta voisit pukeutua inspiskollaasin mukaisesti?

mansurgavriel510

Mansur Gavriel 510 e.

OSTOSLISTA

Mitä vaatetta huomaat kaipaavasti usein? Puuttuko vaatekaapistasi kokonaan johonkin tiettyyn, usein toistuvaan tilanteeseen sopiva asu? Tai tuskailetko esimerkiksi aina ennen juhlia kenkäongelman kanssa? Omassa vaatekaapissani olisi tilaa esimerkiksi korkeille peruskorkkareille ja semijuhlaville puseroille, jotka eivät kuitenkaan olisi totaalisen tylsiä ja tärkeileviä.

Sesongin trendijuttuja tulee yleensä hankittua hetken mielijohteesta, mutta usein ne tarpeellisimmat asiat ovat kuitenkin aika klassisia juttuja: Täydelliset boyfriend-farkut, valkoinen silkkipusero, musta teepaita…  Eli tavallaan se vaatekaapin runko.

Listaa ne vaatteet ja asusteet, jotka vaatekaapissasi mielestäsi pitäisi olla ja tee ostoslista sen pohjalta.

gucci495

Gucci 495 e.

BUDJETTI 

Kaikkeen pieneen kivaan kuluu helposti sama summa, kuin että ostaisi kerralla sen yhden täydellisen. Tee kuukausibudjetti ja tilaa nettikaupasta vain, jos palauttaminen on helppoa (→ ilmaista). Pidä palauttamiskynnys matalana.

ganni300e

Ganni 300 e.

SHOPPAILU

Älä ikinä shoppaile a) kiireessä b) nälkäisenä. Ennen kassalle kiiruhtamista mieti vähintään kolme käyttötarkoitusta ostokselle. Saatatko löytää seuraavasta kaupasta vielä paremman? Ole kriittinen ja pysy ostoslistassa. Jos heräteostokset ovat todellinen ongelma, pysy yksinkertaisesti poissa kaupoista.

Koska tästä aiheesta löytyisi vaikka kuinka paljon sanottavaa, ajattelin jakaa jutun kahteen osaan. Ensi viikolla siis tulossa toinen osa, jossa siivotaan, selkeytetään ja inspiroidutaan uudelleen omasta vaatekaapista.

Share

6 Comments

 • Alina 20.9.2015 at 13:25

  Ihan mahtava aihe, kiitos!

  Reply
 • -Karoliina 21.9.2015 at 09:44

  Aivan mahtavat ohjeet! olen jo ottanut kuvia ylös ja niistä yritän katsoa kun on asu kriisi mitä voisi päälle laittaa. nyt voin viedä sen vielä pidemmälle ja tosiaan karsia ylimääräistä pois.esim. ne mitkä ei sovi minkään kanssa yhteen

  Reply
 • Reetta V. 21.9.2015 at 09:52

  Hei huippu teksti ja täyttä asiaa!

  Reply
  • Johanna P 22.9.2015 at 08:30

   Kiitti! Mahtavaa että vinkeistä on ollu hyötyä!

   Reply

  Leave a Reply

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Instagram @johannapiispa

  • Winter sun
  • Saturday, my favorite 🥂
  • Skirt weather ⛄️#samsoedarling
  • Kitchen chairs - finally! @fasaaniantik = love❣️
  • Can someone please invite me to a winter wedding so I can wear this again (...and because wedding parties are the best parties) 💌